Useimmat verkkokaupat sisältävät hakukentän. Monet hyödyntävät ulkoista järjestelmää, joka synkronoi tuotteiden kanssa ja voi näin ollen näyttää hyviä tuloksia jollakin sivuilla. Silloin kun Amazon aloitti toimintansa, käyttivät he myös hyväkseen hieman samanlaista järjestelmää.
Muutama vuosi käyttöönoton jälkeen, kun tilausten määrä jatkoi kasvuaan, huomasivat he, ettei ratkaisu kuitenkaan ollut ideaalisin tai riittävä. Näin ollen he päätyivät ostamaan yrityksen nimeltä A9, joka vielä nykyisin on itsenäinen osa Amazonia.
A9 kattaa nykyisin konttoreita ympäri maailman. Kaikkein tärkeintä on, että he ovat maailman innovaatioiden aitiopaikalla – ja ohjelmistojen keskus = Silicon Valley.
Kun tuotteita rupesi tulemaan enemmän ja enemmän, yksinkertainen algoritmi ei enää riittänyt näyttämään käyttäjille kaikkia niitä asioita, joita he hakivat. Tästä syystä heidän täytyi alkaa työstämään uudenlainen algoritmi, joka pystyi näyttämään kaikkein oleellisimmat tuotteet.
Silloin Amazon valtisi, että myös muut voivat myydä tuotteitaan heidän alustalla, ja näin A9 algoritmista tuli nopeasti uusi mainosalusta.
Nyt kun uusia tuotteita on tullut paljon enemmäin kuin mitä alussa ja niitä ilmestyy jatkuvasti lisää, on algoritmistä jälkeenpäin kehitetty vielä monimutkaisempi. Verrattuna Facebookin sekä Googlen algoritmeihin, Amazonin algoritmi on paljon mekaanisempi.
Se mistä he ovat kuitenkin halunneet pitää kiinni, on nimenomaan hakukoneiden mekaaninen osa, joka järjestäen tekee sen kaikkein yksinkertaisimman asian (myynti, myynti, myynti), mutta joka kuitenkin mahdollistaa tuotteiden loputtoman teknisen optimoinnin.
Miksi näin tapahtui – Ajatuksia asiasta – Jeff Bezos (yksi osahenkilö Amazonia sen alkuvaiheissa)