Amazon SEO

Haluatko olla Amazonin numero 1? Silloin tuotteidesi tulee myydä.

Toisin kuin Googlessa, on tämä absoluuttisesti oleellisin parametri, ovatko tuotteesi menestyviä vai eivät. Googlessa voit helposti olla rankattu #1, vaikka et koskaan saavuttaisi tuloksia – niin kauan kun bounce rate on matala ja CTR korkea.

Loppupeleissä suurin ero on siinä kuinka algoritmit toimivat. Mikäli käytät Amazonia, ”omistat” kaikki tulokset, jotka hakukoneet näyttävät. Google  vastaavasti, on hakukone, joka ohjaa sinut eteenpäin eri lähteille/kotisivuille. Googlella ei tästä syystä ole niin paljon dataa käytettävissä kuin mitä Amazonilla.

A9 algoritmin lyhyt historia

Useimmat verkkokaupat sisältävät hakukentän. Monet hyödyntävät ulkoista järjestelmää, joka synkronoi tuotteiden kanssa ja voi näin ollen näyttää hyviä tuloksia jollakin sivuilla. Silloin kun Amazon aloitti toimintansa, käyttivät he myös hyväkseen hieman samanlaista järjestelmää.

Muutama vuosi käyttöönoton jälkeen, kun tilausten määrä jatkoi kasvuaan, huomasivat he, ettei ratkaisu kuitenkaan ollut ideaalisin tai riittävä. Näin ollen he päätyivät ostamaan yrityksen nimeltä A9, joka vielä nykyisin on itsenäinen osa Amazonia.

A9 kattaa nykyisin konttoreita ympäri maailman. Kaikkein tärkeintä on, että he ovat maailman innovaatioiden aitiopaikalla – ja ohjelmistojen keskus = Silicon Valley.

Kun tuotteita rupesi tulemaan enemmän ja enemmän, yksinkertainen algoritmi ei enää riittänyt näyttämään käyttäjille kaikkia niitä asioita, joita he hakivat. Tästä syystä heidän täytyi alkaa työstämään uudenlainen algoritmi, joka pystyi näyttämään kaikkein oleellisimmat tuotteet.

Silloin Amazon valtisi, että myös muut voivat myydä tuotteitaan heidän alustalla, ja näin A9 algoritmista tuli nopeasti uusi mainosalusta.

Nyt kun uusia tuotteita on tullut paljon enemmäin kuin mitä alussa ja niitä ilmestyy jatkuvasti lisää, on algoritmistä jälkeenpäin kehitetty vielä monimutkaisempi. Verrattuna Facebookin sekä Googlen algoritmeihin, Amazonin algoritmi on paljon mekaanisempi.

Se mistä he ovat kuitenkin halunneet pitää kiinni, on nimenomaan hakukoneiden mekaaninen osa, joka järjestäen tekee sen kaikkein yksinkertaisimman asian (myynti, myynti, myynti), mutta joka kuitenkin mahdollistaa tuotteiden loputtoman teknisen optimoinnin.

Miksi näin tapahtui – Ajatuksia asiasta – Jeff Bezos (yksi osahenkilö Amazonia sen alkuvaiheissa)

Näin sinun tulisi ymmärtää algoritmi

S-rakenne: Rakentuuko datasi riittävästi tuotteisiin, jotta A9 algoritmi tietää mitä se näyttää, kun se näyttää tuotteesi.

E-ngagement: Huolehdi, että Amazonin käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa tuotteisiisi. Näin algoritmi tietää, että käyttäjät pitävät tuotteitasi kiinnostavina. On paljon mielekkäämpää näyttää kiinnostavia tuotteita asiakkaille kuin tuotteita, jotka eivät ole kiinnostavia.

O-ptimization: Mitä muut ovat mieltä tuotteistasi, mitä ihmiset kysyvät liittyen tuotteisiisi, kun heillä on kysymyksiä ja minkälaisen vaikutelman he epäsuorasti antavat tuotteillesi (mikäli he ostavat sen tai eivät).

Amazonin algoritmi täyttää:

  • Amazonin asiakkaat
  • Amazonin liikevaihdon

Näiden kahden kohdan välillä on hyvä dynamiikka, jos Amazonilla on tyytyväiset asiakkaat, joka tarkoittaa Amazonin tienaavan vieläkin enemmän. Mikä tässä sitten on niin erityistä on se, että Amazon ei näe sinua Sellerinä. Millään tavalla. Tästä syystä tuotteesi näytetään vain, jos se on oleellinen asiakkaalle – ja näin ollen oleellinen myös Amazonille.

Kickstarttaa orgaaninen sijoitus Amazon Ads -ohjelman avulla

Kun työskentelet markkinoinnin parissa Amazonissa, kohtaat ”spill over” efektejä, jotka ovat tuttuja muilta kanavilta. Kaikkein merkittävin tässä, verrattuna Googleen on se, kuinka maksetulla liikenteellä ja suorituksella on iso vaikutus orgaaniseen suorituskykyyn.

Amazonissa ei tule erotelluksi maksetusta ja orgaanisesta suorituskyvystä. Mikäli saat 100 tulosta maksetun liikenteen kautta, peilaa tämä ilmiselvästi myös orgaaniseen sijoitukseen.

Koska Amazonille maksetaan keskimääräisesti noin 15% voitosta niin sanottuna referral fee:nä, täytyy hyötymarginaalin olla merkittävä tai muutoin matala CPA, jotta liiketoiminnasta voi saada kannattavan ja mainostaminen kannattaa pitkällä tähtäimellä.

Tästä syystä koemme hyviä tuloksia, jos joko Seller tai Vendor hyödyntää Amazon Adsiä orgaanisten rankingtulosten potkukäynnistämiseksi.

Todista algoritmille, että käyttäjät haluavat ostaa tuotteitasi – ja näin ollen Amazon varmasti näyttää listauksesi orgaanisissa hakutuloksissa.

Tarvitsetko apua Amazonissa myymiseen?

Autamme monia suomalaisia yrityksiä (isoja ja pieniä) myymään Amazonissa. Mene sivulle, jos haluat kuulla lisää mahdollisuuksistasi.